.
Julia: punkty a=(2;1) oraz b=(4;−3) są kolejnymi wierzchołkami kwadratu. Wyznacz punkty
w ktorym mogą przecinać się przekątne tego kwadratu
Proszę o pomoc
10 gru 12:31
Jerzy:
Np. tak:
1) prosta prostopadła do prostej AB przez środek S odcinka AB
2) okrąg o środku S i promieniu równym połowie odcinka AB
3) punkty przecięcia okregu i prostej, to szukane punkty.
10 gru 12:35
Hajtowy: Rysunek pokaże Ci wszystko
10 gru 12:37
Julia: A jak obliczyć współrzędne punktów przecięcia okregu i prostej?
10 gru 12:47
Janek191:
Układ równań: okręgu i prostej.
10 gru 12:48
Jerzy:
Do równania okręgu podstawisz za y: y = ax + b
10 gru 12:49
Julia: Ok

A wiecie może jak zrobić to zadanie metodą wektorów?
10 gru 12:58
Mila:

A=(2;1) oraz B=(4;−3)
1)
AB
→=[2,−4]
u
→⊥AB
→⇔u
1→=[4,2] lub u
2→=[−4,−2]
|AB|=|u|
B=(4,−3)→T
[4,2]⇒C
1=(8,−1)
lub
B=(4,−3)→T
[−4,−2]⇒C
1=(0,−5)
2)
S: punkt przecięcia przekątnych
S
1=(5,0)
| | 2+0 | | 1−5 | |
S2=( |
| , |
| )=(1,−2) |
| | 2 | | 2 | |
10 gru 17:24
Julia: Bardzo dziękuję
10 gru 21:03