Drut o długości 8m podzielono na 2 części
Narker: Drut o długości 8m podzielono na dwie części: z jednej zrobiono kwadratową ramkę, a z drugiej
ramkę
w kształcie trójkąta równobocznego. Jak należy podzielić drut, aby suma pól kwadratu i trójkąta
była najmniejsza?
Rozwiązanie oczywiście za pomocą funkcji kwadratowej.
Oznaczyłem jedną część drutu jako x, drugą jako y=8−x
Kwadrat o boku 1/4x, a trójkąt równoboczny o boku 1/3y = 1/3(8−x)
Obliczyłem p1 i p2, potem zsumowałem, zrobiłem z tego funkcję f(x) o a>0 i obliczam
współrzędną p wierzchołka paraboli, ale wychodzi mi zupełnie inaczej od odpowiedzi.
10 gru 11:42
'Leszek: f(x) = x
2/16 + (8−x)
2 √3/36= x
2/16 + ( 64 − 16x +x
2)
√3/36
| | 1 | | √3 | | 16√3 | | 64√3 | |
f(x) = ( |
| + |
| )x2 − |
| x + |
| |
| | 16 | | 36 | | 36 | | 36 | |
Oblicz p = b/2a = .....
10 gru 11:53
Narker: Dokładnie taki wynik mi wychodzi, po obliczeniu −b/2a
otrzymuję 32(9−4√3)33
co nie zgadza mi się z odpowiedzią
10 gru 11:59
piotr: z takiej funkcji:
f(x)=x2*p[3}/36+(8−x)2/16
wychodzi
p=72/(9 + 4 √3)
10 gru 12:12
'Leszek: Zalezy co oznacza x , a co oznacza y , w moim wpisie x − czesc drutu z ktorego wykonano
kwadratowa ramke !
10 gru 12:38
jc: Pole kwadratu o obwodzie x: x
2/16 = ax
2.
Pole trójkąta równobocznego o obwodzie y: y
2/(6
√3) = by
2.
(x+y)
2 = [(
√a x,
√by) * (1/
√a, 1/
√b) ]
2 ≤ (ax
2+by
2)(1/a + 1/b)
przy czym równość zachodzi tylko w przypadku (
√a x,
√by) || (1/
√a, 1/
√b),
co daje nam x = bL/(a+b), y=aL/(a+b).
| | 32 | |
Wtedy ax2+by2 = L2/(1/a + 1/b) = |
| . |
| | 8+3√3 | |
10 gru 13:43