matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
oll:
2
lim (1+
)
3n
n
2
+1
n−>
∞
10 gru 10:24
Jerzy:
... = [(e
2
)
0
] = 1
10 gru 11:39
piotr:
2
2
lim
n→
∞
((1+
)
−1
(1+
)
n
2
+1
)
3/n
=
n
2
+1
n
2
+1
=lim
n→
∞
(1*e
2
)
3/n
= 1
10 gru 11:44
jc:
2
2
(1 +
)
−1
= 1 −
n
2
+1
n
2
+3
2
6n
1 > (1 −
)
3n
≥ 1 −
→1
n
2
+3
n
2
+3
2
Wniosek. (1 +
)
2n
→1.
n
2
+1
10 gru 13:12