Wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości następujących funkcji oraz ich punkty
matematyka to zło : Wyznacz przedziały wypukłości i wklęsłości następujących funkcji oraz ich punkty przegięcia:
f(x)=ex−e−x
9 gru 23:37
Janek191:
f(x) = e
x − e
−x
więc
f '(x) = e
x + e
−x
oraz
| | 1 | | (ex)2 − 1 | |
f ''(x) = ex − e−x = ex − |
| = |
| |
| | ex | | ex | |
f ''(x) > 0 ⇔ (e
x)
2 > 1 ⇒ x > 0 ⇒ f jest wypukła
f ''(x) < 0 ⇔ (e
x)
2 < 1 ⇒ x < 0 ⇒ f jest wklęsła
Dla x = 0 funkcja f ma punkt przegięcia
10 gru 08:38
matematyka to zło : Dziękuję bardzo <3
10 gru 11:01