Rozwiąż równania trygonometryczne
Molly123: Rozwiąż równanie trygonomteryczne:
1)tg(x)=−1
Ja rozwiązałam tak:
2) cos(0,5x)=−1
Moje rozwiązanie:
cos(0,5x)=cosπ
0,5x=π+2kπ lub 0,5x=−π+2kπ
x=2π +4kπ lub x=−2π +2kπ ; k∊C
Czemu drugie rozwiązanie jest złe? Skoro wykorzystuję takie wzory:
cosx=a, zamieniam a na odpowiadający mu cos → a=cosy
cosx=cosy
x=y+2kπ lub x=−y+2kπ ; k∊C
Proszę o pomoc, bo już z czwarty raz podchodzę do tego typu zadań i nie mogę ich poprawnie
rozwiązać
9 gru 23:35
Adamm: pierwsze, tg(π/2) nie istnieje, tg(π/4)=1
mamy takie własności, łatwe do zapamiętania tg(−x)=−tgx, ctg(−x)=−ctgx, sin(−x)=−sinx,
cos(−x)=cosx
tgx=−tg(π/4)
tgx=tg(−π/4)
x=−π/4+kπ (ogólnie jeśli tgx=tgy to x=y+kπ) dodatkowo k∊C (całkowite)
9 gru 23:40
Molly123: Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź

Czy mogę liczyć jeszcze na pomoc w drugim przykładzie?
9 gru 23:44
Molly123: | | 3 | |
Jest tylko problem, bo w odpowiedziach wynik x w równaniu z tangensem wynosi: x= |
| π +kπ, |
| | 4 | |
k∊C
Czyli odpowiedź w zbiorze jest błędna?
9 gru 23:49
Adamm: zbiór liczb postaci 2n−1 gdzie n jest całkowite, to zbiór liczb nieparzystych całkowitych
zbiór liczb postaci 2n+1 gdzie n jest całkowite, to też zbiór liczb nieparzystych całkowitych
tak samo jak zbiór liczb postaci k gdzie k to całkowite, to ten sam zbiór co
zbiór liczb postaci k−50 gdzie k jest całkowite
nic się nie zmienia, tylko zapis
tak samo tutaj, zamiast k masz k+1, k−1 czy cokolwiek
10 gru 00:08
Molly123: Oki, dziękuję bardzo za pomoc
10 gru 00:10