Prawdopodobieństwo
abcd: Pewien warsztat przyjmuje do naprawy rowery tylko dwóch marek: 60% naprawianych rowerów jest
marki A, a pozostałe są marki B. Zauważono, że zepsuta przerzutkę miało 70% naprawianych
rowerów marki A i 40% naprawianych rowerów marki B. Oblicz prawdopodobieństwo, że rower losowo
wybrany spośród oddanych do naprawy:
a) jest marki A i ma zepsutą przerzutkę,
b) jest marki B i ma sprawna przerzutkę,
c) ma zepsutą przerzutkę.
9 gru 23:05
abcd: czy podpunkt a liczymy ze wzoru Bayesa, czy wystarczy pomnożyć : 0,6*0,7?
jak policzyć podpunkt b ? czy mogę wykorzystać zdarzenie przeciwne: 1− (0,4*0,4) ?
10 gru 00:20
Janek191:
a) P( R) = 0,6*0,7 = 0,42
b) P( S) = 0,4*0,6 = 0,24
c) P( T) = 0,6*0,7 + 0,4*0,4 = 0,42+ 0,16 = 0,58
10 gru 07:38
abcd: a dlaczego nie można skorzystać ze wzoru Bayesa ?
10 gru 11:52