calki
slaby: obliczyc calke
4/x3
9 gru 22:50
Adamm: | | 4 | | x−2 | | 2 | |
∫ |
| dx = 4∫ x−3 dx = 4* |
| +c = − |
| +c |
| | x3 | | −2 | | x2 | |
9 gru 23:00
slaby: | | x−2 | |
Adamm mogbys mi powiedziec dlaczego 4* |
| daje taki wynik? w sensie czy dalej jakims |
| | −2 | |
wzorem bo do tego etapu sam doszedlem ale ja to skracam i wychodzi mi inaczej
9 gru 23:07
Adamm: pokaż
9 gru 23:22
Janek191:
| | −2 | |
... = − 2 x−2 + C = |
| + C |
| | x2 | |
10 gru 08:43
Mariusz:
Zastosowana została liniowość całki , przydatne jest jeszcze stwierdzenie że
pochodna funkcji pierwotnej to funkcja podcałkowa
10 gru 09:18
slaby: U mnie dokładnie jak u Janek191 jest −2x−2 i nie wiem skąd macie te ostateczne rozwiązanie
10 gru 13:22
Jerzy:
Dla n ≠ −1 mamy wzór:
10 gru 13:24
slaby: ok dzieki
10 gru 13:36