asd
Dickens: Jeżeli obręcz stacza się po równi bez poślizgu to przyjmuje współczynnik tarcia μ=1 ? i wtedy
tarcie = nacisk ?
9 gru 21:44
Molly123:

Bez poślizgu→bez przyspieszenia→ siły na danym kierunku muszą się równoważyć→T=Qx (Qx składowa
Q na tym samym kierunku co T, kierunek nazwany przeze mnie x)
Nie nacisk (N=Qy), bo nacisk działa na innym kierunku niż tarcie.
PS. przepraszam za nieidealny rysnek, ale mam nadzieję,że zobrazował zagadnienie.
Nμ=Qx
Qyμ=Qx
10 gru 00:42
Molly123: A znając kąt nachylenia równi (dla potrzeby przykładu niech ma miarę α) oraz Q możemy
zauważyć,że kąt pomiędzy Q, a Qy jest również równy α.
| | Qx | | Qy | |
Zatem sinα= |
| , a cosα= |
| |
| | Q | | Q | |
Więc sinαQ=Qx, a cosαQ=Qy
Ostatecznie:
10 gru 01:15
Dickens: Czemu według ciebie toczenie się po równi implikuje brak przyspieszenia?
10 gru 01:39
'Leszek: Gdy bryla stacza sie bez poslizgu z rowni pochylej to zawsze jest obrot i przyspieszenie ,
Ruch obrotowy bryly ( obreczy , J = mR
2 )
| | T*R | | T | | T | |
ε = |
| ⇔ ε = |
| ⇔ a= |
| |
| | J | | mR | | m | |
Ruch postepowy bryly :
mg sin α − T = ma , i T = ma
Jezeli Q
x ≤2T ,⇔ mg sin α ≤ 2 μmg cos α ⇔ tg α ≤ 2μ , to ruch bez poslizgu
gdy tg α > 2μ to jest poslizg i nie ma ruchu obrotowewgo !
Czyli czy istnieje poslizg lub nie to zalezy od kata nachylenia rowni i wspolczynnika tarcia
,od tych dwoch wielkosci ! !
10 gru 10:37
jc: Poślizg nie wyklucza ruchu obrotowego. Jak jest niezerowe tarcie, to obręcz będzie się
rozkręcać.
10 gru 13:02