


prosze pomozcie bo nie wiem



| 4 | ||
Zadanie1: Narysuj wykres funkcji − | − 1 | |
| |x−3| |
| 2 | ||
Zadanie2: Rozwiaz nierownosc | | − 1| < 3 | |
| |x| |
| |X|−1 | ||
Zadanie3: Naszkicuj wykres funkcji f(x)= | ||
| x |


Blagam............................
| 2 | ||
| | − 1| < 3
| |
| |x| |
| 2 | 2 | ||
−1 < 3 i | −1>−3
| ||
| |x| | |x| |
| 2 | 2 | ||
< 4 i | >−2
| ||
| |x| | |x| |
| 1 | ||
|x|> | ||
| 2 |
| 1 | ||
x> | v x<−U{1]{2}
| |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
x∊(−∞,− | ) v ( | ,∞) | ||
| 2 | 2 |
1.ciężko narysować ten wykres ale wytłumacze pokolei przekształcenia:
wykres mam nadzieje że udany
1.
| 4 | ||
a)narysuj funkcje f(x) = | ||
| x |
przecież ja zrobiłem to pierwsze zadania
masz wszystko opisane w punktach i kolorkami
czego nie rozumiesz?
| 4 | ||
1) f(x) = | (czarne)
| |
| x |
| 4 | ||
2) f(x) = | (zielone)
| |
| x−3 |
| 4 | ||
3) f(x) = | (niebieskie + góra zielona)
| |
| |x−3| |
| 4 | ||
4) f(x) = − | (czerwone + dolne zielone)
| |
| |x−3| |
| 4 | ||
5) f(x) = − | − 1 ( fioloetowe) | |
| |x−3| |
| −x−1 | 1 | 1 | ||||
f(x) = | = U {−x}{x} − | = − | − 1
| |||
| x | x | x |
| 1 | ||
rysujesz f(x) = | w danym przedziale i :
| |
| x |
| x−1 | x | 1 | 1 | |||||
f(x) = | = | − | = − | +1
| ||||
| x | x | x | x |
Juz wszystko lapie, wielki dzieki jeszcze raz Godzio
Pozdrawiam
, mam jeszcze takie pytanie co do minusa
Wiem, ze minus przed cala funkcja daje symetrie osiowa OX, ale w przypadku
funkcji wymiernych gdy znak − jest tylko przy ulamku to to jest symetria asymptoty poziomej czy
rowniez OX ? moze pokaze na przykladzie o co mi chodzi
| 2 | 2 | |||
1.Czym sie rozni wykres − | −4 od −( | −4) ? | ||
| x−3 | x−3 |
| 2 | 2 | |||
2.Czym sie rozni wykres−| | −4| od |− | −4| ? | ||
| x−3 | x−3 |