Oblicz granice (zastosowanie twierdzenia de L'Hospitala
potrzebująca pomocy : Oblicz granice (zastosowanie twierdzenia de L'Hospitala
a) lim (ctgx−1x)
x→0
b) lim (1+ex)1x
x→+∞
c)
lim 1−x+lnx1+cos(πx)
x→1
9 gru 21:36
Mariusz:
| | 1−(1+tg2x) | | −tg2x | |
limx→0 |
| =limx→0 |
| |
| | tgx+x(1+tg2x) | | x+xtg2x+tgx | |
| | −2tgx(1+tg2x) | |
limx→0 |
| |
| | 2+2tg2x+x(2tgx(1+tg2x)) | |
| | −2tgx(1+tg2x) | |
limx→0 |
| |
| | (1+tg2x)(2+2xtgx) | |
Z tym l'Hospitalem trzeba ostrożnie np można się zapętlić
albo granica ilorazu pochodnych może nie istnieć
10 gru 07:58
Janek191:
b)
| | 1 | | 1 + ex | |
f(x) = |
| *(1 + ex} = |
| |
| | x | | x | |
H
| | 1 + ex | | ex | |
lim |
| = lim |
| = +∞ |
| | x | | 1 | |
x→
∞ x→
∞
10 gru 08:27
Janek191:
B) Źle popatrzyłem
10 gru 08:28
Mariusz:
W b będzie raczej
| | ex | | 1 | |
limx→∞ |
| =limx→∞ |
| =1 |
| | 1+ex | | 1+e−x | |
lim
x→∞ (1+e
x)
1x=e
10 gru 09:14