Macierz oblicz wyznacznik
Marta: 1 2 2 3
0 1 −1 0
4 0 2 −2
5 3 4 1
Mógłby mi ktoś powiedziec jaką operacje zrobić i by tam gdzie jest (−1) wyszło zero ,bo potem
muszę ten wyznacznik wyzerować ,ale nie wiem jak dojść ,żeby tam zamiast (−1) było 0
bo potem by wyszło mi =1*(−1)2+2 * tą macierz wyciętą i bym liczyła z sarusa
9 gru 21:26
Mila:
1 2 2 3
0 1 −1 0
4 0 2 −2
5 3 4 1
k3+k2
1 2 4 3
0 1 0 0
4 0 2 −2
5 3 7 1
W=14
9 gru 23:27
Mariusz:
Korzystając z samego rozwinięcia Laplace otrzymasz dwa wyznaczniki stopnia trzeciego
1 2 2 3
0 1 −1 0
4 0 2 −2
5 3 4 1
Najwygodniej będzie rozwijać względem drugiego wiersza
1 2 3
4 2 −2
5 4 1
1 2 3
4 0 −2
5 3 1
10 gru 15:25
jc:
1 2 2 3
0 1 −1 0
4 0 2 −2
5 3 4 1
1 2 2 3
0 1 −1 0
4 0 2 −2
4 1 2 −2
1 2 2 3
0 1 −1 0
4 0 2 −2
0 1 0 0
7 0 0 0
0 0 −1 0
0 0 0 −2
0 1 0 0
W = 14
10 gru 15:38