dziedzina
gosia222: wyznacz dziedzinę
5√x2+5√x−30≥0
9 gru 20:51
the foxi:
mialaś na myśli 5√x2+5√x−30=0 ?
x∊R
9 gru 20:56
gosia222: x≠0
czy D=R/0
9 gru 20:57
Jerzy:
D = R
9 gru 21:06
gosia222: dziękuję
9 gru 21:07
gosia222: po rozwiązaniu mam wyniki
(−∞;−7776>u<3125;∞)
czy dobrze?
9 gru 21:12
Jerzy:
Pokaż , jak liczysz ?
9 gru 21:14
gosia222: za 5√x=t
t2+t−30≥0
t∊(−∞;−6>u<5;∞)
i dalej podstawiam za t
9 gru 21:17
gosia222: Proszę o odpowiedź, czy dobrą mam odpowiedź
9 gru 21:33
gosia222: Jeszcze raz proszę o sprawdzenie moich wyników
Z góry dziękuje.
10 gru 09:43
5-latek: Wolfram pokazuje tylko <3125,∞)
10 gru 10:06
gosia222: Widziałam i nie wiem dlaczego?
10 gru 10:21