oblicz T^2
ja: wiadomo, że T = (2+√3)/(√2+√2+√3)+(2−√3)/(√2−√2−√3)
oblicz T2
9 gru 19:56
Maciek: √√√√√√√√√√√√√√√√√√
9 gru 20:06
ja: Poprzednio źle było napisane
Bardziej czytelny zapis:
| 2+√3 | | 2−√3 | |
| + |
| |
| √2+√(2+√3) | | √2−√(2−√3) | |
9 gru 20:16
Zagadka: Usuń mianowniki i wyciągnij pierwiastek
9 gru 20:25
jc:
(1±√3)2 = 4 ± 2√3 = 2(2±√3)
√2±√3 = (1±√3)/√2
. . .
9 gru 20:34
jc: Odwrotnie.
√2±√3 = (√3 ± 1)/√2
Dlatego
√2 ± √2±√3 = √2 ± (√3 ± 1)/√2 = (3±√3)/√2
9 gru 20:38
9 gru 22:29
początkująca:
9 gru 22:29