Funkcja okresowa
Tomek: Dana jest funkcja okresowa f o okresie pods T=3, określona w przedziale <−2:1) wzorem f(x)=x2
+ x. Oblicz sumę wszystkich dodatnich miejsc zerowych funkcji f mniejszych od 100.
Jest jakiś szybszy sposób niż dodawanie wszystkich miejsc zerowych po kolei ?
9 gru 19:01
Tomek: Mógłby ktoś pomóc ?
9 gru 19:50
Tomek: Proszę
9 gru 20:25
Tomek: 3333
9 gru 20:31
Mila:

a
1=2, b
1=3 dodatnie wyrazy początkowe
a
k=2+3(k−1), b
m=3+3(m−1) ciągi arytmetyczne, r=3
1)
2+3(k−1)<100
2+3k−3<100⇔3k<101
a
33=2+3*32=98
2)
3+ 3(m−1)<100⇔3m<100
m
max=33
b
33=3+3*32=99
4)
| | 2+98 | |
S33(a)= |
| *33=50*33=1650 |
| | 2 | |
| | 3+99 | |
S33(b)= |
| *33=51*33=1683 |
| | 2 | |
5) S=3333
=========
posprawdzaj, bo może coś źle przepisałam z kartki.
9 gru 20:49
Tomek: Dziękuję <3
9 gru 20:53
Mila:
9 gru 20:56