liczby zespolone
eee: Postać trygonometryczna liczby:
z = sinα − cosα
|z| = 1
sinf = −cosα
cosf = sinα
Nie wiem jak wyznaczyc f, Prosze pomóżcie.
9 gru 19:00
jc: |z| = |sin a − cos a|
sin a > cos a ⇒ argument = 0
sin a < cos a ⇒ argument = π
9 gru 19:06
eee: Dzieki, ale pomylilem sie bo liczba z miala byc równa: z = sinα − icosα
Ten powyzszy sposób tu chyba nie zadziala
9 gru 19:19
Pytający:
Można np. tak:
| | −π | |
z=sinα−icosα=(−i)*(cosα+isinα) ⇒ Arg(z)=Arg(−i)+Arg(cosα+isinα)= |
| +α |
| | 2 | |
|z|=1
Zatem:
| | π | | π | |
z=cos(α− |
| )+isin(α− |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Albo zwyczajnie skorzystać ze wzorów redukcyjnych:
| | π | | π | |
cos(f)=sin(α)=cos(α− |
| ) ⇒ f=α− |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | π | |
sin(f)=−cos(α)=−sin(α+ |
| )=sin(α+ |
| −π) ⇒ f=α− |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
9 gru 20:24
eee: dzieki.
tylko tam powinno byc f = α − 3/2 π bo alfa to kąt ostry
9 gru 21:00
eee: znaczy sie f = α + 3/2π
9 gru 21:02
Pytający:
| | π | | π | | −π | |
Jeśli α to kąt ostry, to α∊(0, |
| ) ⇒ f=α− |
| ∊( |
| ,0). Argument liczby zespolonej |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
zazwyczaj podaje się z przedziału (−π,π>, więc po mojemu wszystko ok. A jeśli chcesz uzyskać
wartość z przedziału <0,2π), będzie tak, jak napisałeś.
9 gru 21:56