matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Postać wykładnicza
Bartek:
Wyznacz postać wykładniczą liczy zespolonej
π
2isin
4
Dlaczego nie może być po prostu 2e
π/4
i
Ktoś wytłumaczy? I przy okazji naprowadzi jak to zrobić? Z góry dziękuje
9 gru 18:46
jc:
2i sin π/4 = 2i /
√
2
= i
√
2
=
√
2
e
iπ/2
1+i
2 e
iπ/4
= 2
=
√
2
(1+i)
√
2
To są różne liczby.
9 gru 19:03