wielomiany
jogo: Ustal czy wielomian ma pierwiastki NIEWYMIERNE. Jeśli tak to podaj ich wartość.
W(x) = x3 + 2x2 − 3x − 6
Znam twierdzenie o pierwiastkach wymiernych... ale jak znaleźć pierwiastki niewymierne? Mógłby
ktoś mnie naprowadzić na dobry trop?
Odpowiedź do powyższego przykładu to √3 i − √3
9 gru 17:28
iteRacj@:
x3 + 2x2 − 3x − 6 = (x3 + 2x2) − (3x + 6) = x2(x + 2) − 3(x + 2) =
= (x2 − 3)(x + 2) i dalej wzór skróconego mnożenia
9 gru 17:37
jogo: Dziekuje pieknie!
9 gru 17:40
iteRacj@:
9 gru 17:41