2n2 + sin n! | |
4n2 − 3cosn2 |
1 | ||
policzyć granicę 2n2 + sin n! i | ale chyba jest też jakiś szybszy | |
4n2−3cosn2 |
2n2+sin(n!) | ||
nazwijmy to an = | ||
4n2−3cos(n2) |
2n2−1 | 2n2+1 | ||
≤ an ≤ | |||
4n2+3 | 4n2−3 |
2n2−1 | 2 | |||
lim | = | |||
4n2+3 | 4 |
2n2+1 | 2 | |||
lim | = | |||
4n2−3 | 4 |
1 | ||
wniosek: Na mocy tw. o 3 ciagach granica lim n−>∞ an = {2}{4} = | ||
2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |