nierówność, moduł, twierdzenie lagrange`a, dowód
chewbacca: Witam, mam problem z następującym zadaniem: udowodnić, że dla dowolnego a,b zachodzi:
|sina − sinb| ≤ |a−b|
Należy skorzystać z twierdzenia Lagrange`a.
Chodzi głównie o to, co należy zrobić z modułem, gdyż biorę sobie funkcje f(t)=sint, jej
pochodna
f`(t)=cost, wiadomo też, że istnieje c z przedziału (a,b) takie, że f`(c)=(f(a)−f(b))/(a−b)
co w zasadzie jest już dowodem, bo cost≤1 zawsze,
ale pomijam w ten sposób wartość bezwzględną.
Bardzo proszę o pomoc,
Pozdrawiam.
9 gru 15:43
Rogalik: Jeśli dwie liczby są równe, to ich wartość bezwzględna też. Zatem
| sina − sinb /(a − b) | = |cos t|≤1 oczywiście dla a≠b.
|sina − sinb| / |a−b| ≤ 1
A ponieważ |a − b| > 0, przy mnożeniu obu stron nierówności przez |a − b| znak nierówności
się nie zmieni (bez tej wartości bezwzględnej należałoby rozważać przypadki, dlatego jest ona
tu potrzebna),
czyli:
|sina − sinb| ≤ |a−b|.
10 gru 07:53