Zbiór a przedział dla funkcji trygonometrycznych
numiś: Witam, bardzo proszę o wyjaśnienie moich wątpliwości co do różnicy między zbiorem a przedziałem
dla funkcji trygonometrycznych
Spotkałem się z dwoma takimi zadaniami:
1) Rozwiąż równanie tg3x = 1 w zbiorze (0; π)
2) Naszkicuj wykres funkcji y = sin2x w przedziale <−2π; 2π>
W zadaniu 1) odpowiedź zgadza się z książkową odpowiedzią jeśli rozwiąże się to w sposób:
x ∊ (0; π) /*3
3x ∊ (0; 3π)
I rozpatruje się rozwiązania funkcji tg3x zawarte w tym przedziale (0; 3π)
Próbowałem w podobny sposób rozwiązywać zadanie 2):
x ∊ <−2π; 2π> /*2
2x ∊ <−4π; 4π>
I rysować wykres funkcji sin2x w przedziale <−4π; 4π>, ale w odpowiedzi wykres zawiera się
jedynie w przedziale <−2π; 2π>
Skąd wynika ta różnica?
9 gru 15:37
Jerzy:
Przecież nie możesz zwiekszać przedziału.Masz narysować funkcję y = sin2x,
tylko w przedziale <−2π;2π> , a nie w przedziale: <−4π;4π>.
9 gru 16:08
5-latek: Rozwiazac rownanie a narysowac wykres funkcji to calkiem osobne dwie rzeczy.
Jakie wyszly rozwiazania w 1 zadaniu ?
9 gru 16:14
5-latek: jak Ty to rozwiazales ?
9 gru 16:17
numiś: | | π | |
W takim razie jak należy prawidłowo rozwiązać pierwsze zadanie? Odpowiedzi to: x = |
| lub |
| | 12 | |
Otrzymuję tylko jedną odpowiedź jeśli rozwiązuję zadanie sposobem:
3x = α
tgα = 1
W przedziale (0; π) tangens przyjmuje wartość 1 tylko w jednym przypadku
9 gru 16:26
Pytający:
tg(3x)=1 ∧ x∊(0;π) // podstawienie α=3x
tg(α)=1 ⋀ α∊(0;3π)
| | π | | 5π | | 9π | | α | |
α= |
| ∨ α= |
| ∨ α= |
| // α=3x ⇒ x= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 3 | |
| | π | | 5π | | 9π | |
x= |
| ∨ x= |
| ∨ x= |
| |
| | 12 | | 12 | | 12 | |
9 gru 16:41
numiś: Dziękuję
9 gru 21:09