Jeszcze prosze o pomoc przy tej granicy
Kath: limx→8 8−xsin1/8πx
9 gru 14:23
Maciess: | | 0 | |
Jeśli dobrze widze to jest to funkcja [ |
| ] to pokusiłbym się o delopitala |
| | 0 | |
9 gru 14:29
Jerzy:
| | −1 | | −1 | | 8 | |
Jasne,że można: = lim |
| = [ |
| ] = |
| |
| | −1/8πcos(1/8πx) | | (−1/8π) | | π | |
9 gru 14:33
Jerzy:
| | 8 | |
Bez minusa w mianowniku , czyli = − |
| |
| | π | |
9 gru 14:35
Maciess: Tak z ciekawości. Metoda delopitala jest w szkole średniej? Bo użyłem jej na sprawdzianie i nie
wiem czy mi to uznają :C
9 gru 14:51
Jerzy:
"Metoda de l'Hospitala". Nie mam pojęcia , czy jest w szkole średniej, ale myślę,że tak.
9 gru 14:54