Stare zadanko z Lwiątka
Maciess: Pan Leon zużywa codziennie tę samą ilość mydła (prostopadłościan) przy czym całą kostkę
"wymydla" w 16 dni. Jeśli proporcje boków są zachowane to po ilu dniach wszystkie wymiary
mydła maleją do połowy?
A.4
B.8
C.10
D.12
E.14
9 gru 14:21
Pytający:
| | 1 | | 1 | |
Gdy wszystkie wymiary mydła zmaleją do połowy, pozostanie ( |
| )3= |
| objętości |
| | 2 | | 8 | |
| | 1 | | 7 | | 7 | |
początkowej mydła. Ów pan zużyje 1− |
| = |
| objętości początkowej mydła w |
| *16=14 |
| | 8 | | 8 | | 8 | |
dni.
9 gru 14:46
Maciess: Dziękuje pięknie
9 gru 14:53