Ekstrema lokalne
Karol: Wyznacz ekstrema lokalne oraz przedziały monotoniczności funkcji
X2(x−6) nie wiem jak wyznaczyć pochodna z (x−6)
9 gru 13:37
Jerzy:
f'(x) = 2x(x − 6) + x2
9 gru 13:40
Karol: A dlaczego tam jest x2? Mozesz mi wytłumaczyć?
9 gru 13:44
the foxi:
(fg)'=f'g+fg'
[x
2(x−6)]'=(x
2)'(x−6)+x
2(x−6)'=2x(x−6)+x
2*1
(x−6)'=1
9 gru 14:06
Karol: Okej super, i teraz trzeba f’ porównać do 0? Czy jeszcze cos?
9 gru 14:17
Jerzy:
Przyrównać do zera i badać znak pochodnej.
9 gru 14:18
Jerzy:
f'(x) = 3x2 − 12x = 3x( x − 4)
f'(x) = 0 ⇔ x = 0 lub x = 4
fmax = f(0)
fmin = f(4)
9 gru 14:21