Proszę o pomoc w obliczeniu granicy funkcji w punkcie
Kath: limx→π2 cosxx−π/2
9 gru 13:21
Adamm: t=x−π/2
| | cos(t+π/2) | | sint | |
limt→0 |
| = limt→0 − |
| = −1 |
| | t | | t | |
9 gru 13:25
Jerzy:
Kolga
Adamm nie lubi regły H , a to przydatne narzędzie:
| | −sinx | |
... = limx→π/2 |
| = [−sin(π/2)] = −1 |
| | 1 | |
9 gru 13:29
Adamm: bo to po prostu mechaniczne
jak bym chciał mechanicznie coś policzyć, to bym to dał maszynie
ale jak liczę sam, to chcę liczyć jak człowiek
9 gru 13:31
Jerzy:
Przede wszystkim skuteczne.
9 gru 13:32