Kombinatoryka
Marek: Rzucamy dwa razy symetryczną kostką. Na ile sposobów można uzyskać taki wynik, w którym:
a) suma oczek jest większa od 5
6*6 − wszystkie możliwości
6 możliwości − suma oczek mniejsza lub równa 5
6*6−6=30
b) iloczyn oczek jest mniejszy od 20
6*6 − wszystkie możliwości
8 możliwości − iloczyn oczek większy lub równy 20
6*6−8=28
Czy jest dobrze?
9 gru 13:08
iteRacj@:
u Ciebie |Ω| = 6*6 czyli uwzględniasz kolejność wynikow
pkt a/ to zdarzenie A − suma oczek jest większa od 5
zdarzenie przeciwne A' − suma oczek jest mniejsza lub równa 5
sprzyja mu 10 zdarzeń elementarnych
|A'| = 10
9 gru 13:41
iteRacj@:
miały być sposoby a nie prawdobodobieństwo

|A'| = 10
|A| = |Ω| − |A'| = 36−10 = 26
9 gru 13:44
iteRacj@: w b/ zgadza się 28
9 gru 13:46