Oblicz
Bartek: Liczba zespolona
√−4
niech z=x+yi, x,y∊R
x+yi=√−4/2
x2−y2+2xyi=−4
x2−y2=−4
2xyi=0
no i tutaj sie zatrzymałem. Jakaś podpowiedź?
9 gru 12:58
Jerzy:
x2 − y2 = − 4
2xy = 0
9 gru 13:01
Bartek: No fakt ale wciąż na nic nie wpadam
9 gru 13:04
Jerzy:
Mozes prościej:
z = √−4 ⇔ z2= −4 ⇔ z2 + 4 = 0 ⇔ ( z + 2i)(z − 2i) = 0
9 gru 13:04
Jerzy:
13 :01
2xy = 0 ⇔ x = 0 lun y = 0
9 gru 13:05
Bartek: A nie wiedziałem że tak można

A tym sposobem co ja zacząłem dało by rade?
9 gru 13:05
Jerzy:
Tak.
x = 0
−y2 = − 4 ⇔ y2 = 4 ⇔ y = 2 lub y = −2
z1 = 0 + 2i = 2i
z2 = 0 − 2i = − 2i
9 gru 13:09
Dziadek Mróz:
z = √−4
z = √−1*4
z = √−1*√4
z = ±2i
9 gru 16:35