I to:
Jadwiga: (acosL+isinL)(cosL−isinL)−1=
musze wyliczyc to wyrazenie: L − to alfa, a i − to z liczb zespolonych
9 gru 12:46
Rogalik: = a cos2α − ia cosαsinα + i cosα sinα − i2 sin2α − 1 =
= a cos2α − i cosα sinα( a − 1) − (−1) sin2α − 1 =
= a cos2α − 1/2i (a−1)sin2α + sin2α −1 =
= a cos2α − 1/2 i (a−1) sin2α − cos2α =
=cos2α (a − 1) − 1/2 (a−1) sin2α * i = otrzymaliśmy juz postać liczby zespolonej.
Nie wiem, jaka postać wyrażenia jest Ci potrzebna i do czego, bo można np. też tak zapisać
=(a − 1) (cos2α − 1/2 i sin 2α)
albo tak
= (a−1)cosα(cosα− i sinα)
10 gru 08:08
Jadwigaaa: DZIEKUJE BARDZO, ALE TO BARDZO ZA POMOC! : )))
10 gru 21:26
Rogalik: Nie ma za co, bardzo proszę
10 gru 22:06
jc: A już myślałem, że acos to arccos.
10 gru 23:54