Procenty. Ile zapłacimy za jabłka i banany?
gość JLL:
Cena kilograma jabłek jest dwukrotnie niższa od ceny kilograma bananów.
a) Jeśli cena jabłek wzrośnie o 10%, zaś bananów zmaleje o 32%, to o ile procent mniej niż
obecnie trzeba będzie zapłacić za 3 kg jabłek i 2 kg bananów?
b) Jeśli cena jabłek wzrośnie o 10%, to o ile procent powinna zmaleć cena bananów, aby za 3 kg
jabłek i 2 kg bananów zapłacić tyle, co przed zmianą cen?
Proszę o pomoc.
9 gru 11:01
yht:
x − jabłka
2x − banany
a) 1,10x − jabłka
2x − 0,32*2x = 2x−0,64x = 1,36x − banany
3*x + 2*2x = 3x+4x=7x − cena zakupu 3kg jabłek i 2kg bananów przed zmianami cen
3*1,10x + 2*1,36x = 3,30x + 2,72x = 6,02x − cena zakupu owoców po zmianach cen
7x − 6,02x = 0,98x
Odp. o 14%
b) 1,10x − jabłka
2x − p*2x − banany
3*1,10x + 2*(2x−p*2x) = 7x
3,30x + 4x − 4px = 7x
−4px = 7x−4x−3,30x
−4px = −0,30x ||:(−4x)
p = 0,075 =
7,5%
Odp. Cena bananów powinna zmaleć o 7,5% aby za owoce zapłacić tyle co przed zmianami cen
9 gru 11:16
gość JLL: Dziękuję yht.
Sądziłem, że powinno być odwrotnie, bo "Cena jabłek jest dwukrotnie niższa". Zaczynałem tak:
x − banany
2x − jabłka
9 gru 12:00
Jerzy:
I dobrze myślałeś:
x − jabłka
y − banany
y = 2x
9 gru 12:08
gość JLL: W takim razie:
a)
2x * 110% = 2x * 1,1 = 2,2 x dla jabłek
y * 32% − y = y * 0,32 − y = 0,32
chyba coś pokręciłem
9 gru 12:32