Optymalizacja w stereometri
hilfemich: Krawędź ostrosłupa prawidłowego jest równa a, jego krawedz boczna jest dwa razy dluzsza
Wyznacz najmniejsze pole przekroju tego ostroslupa płaszczyzną przechodzącą przed przekątną
podstawy
Mam problem z wyznaczeniem funkcji od której zależne będzie pole przekroju
9 gru 10:53
Jerzy:
Na razie to masz problem z przepisaniem zadania.
9 gru 11:26
9 gru 11:36
hilfemich: a no, że czworkątnego
9 gru 11:36
Bogdan:
| | a√2 | |
c = |
| , H = √ 4a2 − 2a2/4 = ... |
| | 2 | |
Pole przekroju jest najmniejsze dla najmniejszej wartości
w
Pole P = c * w
9 gru 14:25