parametr
00000: Dla jakich wartości parametru p równanie x2+5px+20p−8=0, ma różne rozwiązania x1 i x2
takie, że x12+x22=400?
Teoretycznie wiem jak zrobić to zadanie, podstawiam sobie ze wzorów Viete'a i wszystko dobrze
wychodzi tylko mam pytanie, czy w tym zadaniu trzeba dać założenie,że Δ>0 ? i ogólnie kiedy
muszę dać takie założenie? Bo tutaj bez niego wszystko wyszło tak jak trzeba i nie wiem czy
jest ono
konieczne?
9 gru 09:39
5-latek: Δ>0 to warunek konieczny na istnienie pierwiastkow
9 gru 09:51
00000: czyli daje go do każdego zadania tego typu?
9 gru 09:58
5-latek: Tak.
Jesli jest dwa rozne pierwiastki to dajesz Δ>0
jesli sa dwa pierwiastki to dajesz Δ≥0
9 gru 10:06
Ulawracadoula:
Jak niezalozysz ze delta >0 to zawarte beda rozwiazania gdzie masz jeden albo wgl nie masz
pierwiastków
A wtedy vietea nie pomoze.
9 gru 10:38
Blee: Poprawka do wypowiedzi poprzednika.
Jak nie zalozysz sobie delty to MOGA byc zawarte rozwiazania ktore nie spelniaja warunku z
dwoma roznymi pierwiastkami.
W tym przypadku tak nie jest, ale wiesz to tylko dlatego ze znasz odpowiedz.
Na sprawdzianie nie uzyskalbys pelnej oceny za takie rozwiazanie.
To tak jakbys nie zrobil zalozen przy rozwiazywaniu rownania: √x = 6
9 gru 10:44
00000: Dziękuję
9 gru 10:47
Mariusz:
Wzory Viete działają także dla zespolonych
Warunek z wyróżnikiem dajesz jeśli przyjmujesz że x∊ℛ
W przypadku gdy b2−4ac<0 mamy pierwiastki zespolone
9 gru 14:31