zad
:): ktos moze mi rozwiazac ten uklad
v=s/t
v+3=s
−−−−−
t−1
v−2=s
−−−−
t+1
2 lut 09:08
Julek:
podaj treść zadania
2 lut 11:37
mn:
czy zapis tych ułamków ma wyglądać tak ?
2 lut 11:45
:): nie
2 lut 12:05
:): pod s ma byc t−1 i t+1 tak jak napisalam
2 lut 12:05
mn:
lecz
v=
st
| | s | |
1)st +3= |
| (obie strony mnożymy przez t*(t−1)
|
| | t−1 | |
| | s | |
2)st−2= |
| (0bie strony mnożymy przez t*(t+1)
|
| | t+1 | |
1)s(t−1)+3*t(t−1)=st
2)s(t+1)−2t(t+1)=st
1) st−s+3t
2−3=st
2)st+s−2t
2−2=st
1)st−s+3t
2−st−3=0
2)st+s−2t
2−st−2=0
1)−s+3t
2−3=0
2)s−2t
2−2=0
1)3t
2−s−3=0
2) −2t
2+s−2=0
resztę chyba wiesz.Oczywiście jeżeli to znów dobrze zostało odczytane
2 lut 13:15