trójkat
ona: Czy istnieją co najmniej dwa trójkaty takie że :
− długość boków jest całkowita
− długości boków tworzą ciąg arytmetyczny
− pole tego trójkata wynosi 6 j
2
9 gru 00:47
kartydogry: 3 4 5 − na pewno taki będzie
9 gru 00:48
ona: to wiem a możesz wskazać drugi? lub wykazać ze nie ma takiego juz
9 gru 00:51
jc: Dla j=2, mamy 6,8,10. itd.
9 gru 01:00
LWG: v2=r. Przy tym 2uv−u2=0. Tylko jeden dla u=2 i v=1.
9 gru 03:47
LWG: Dokładnie jeden: (u2−v2)2 + (2uv)2 = (u2+v2)2, gdzie u=2 i v=1.
9 gru 03:53
ona: To w końcu istnieje tylko jeden
9 gru 10:52