Geometria analityczna
UczącySię: Na prostej k o równaniu x − 3y −3 = 0 wyznacz punkt B tak, aby pole trójkąta ABC, gdzie A
(−4,1) C(4,8) było równe 35.
Użyłem wzoru na pole mając współrzędne trzech punktów i wyszły mi dwie możliwości
współrzędnych, ale nei wiem co dalej ... mam sprawdzić czy pasują do prostej ?
8 gru 21:14
iteRacj@:

są dwa takie trójkąty o polu 35, więc sprawdź pola, obliczając je
8 gru 22:14
UczącySię: Ale mnie nie pytają o pola, tylko o współrzędne punktu ...
Ja sobie to policzyłem ze wzoru na pole i mam tak:
7xb − 12yb = 30 lub 7xb − 12 yb = −110. Tutaj nie wiem co dalej
8 gru 22:20
Mila:

k: x − 3y −3 = 0
A(−4,1) C(4,8)
AC
→=[8,7]
| | x0 | | x0 | |
AB→=[x0+4, |
| −1−1]=[x0+4, |
| −2] |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | x0 | |
PΔACB= |
| *|8*( |
| −2)−7*(x0+4)| |
| | 2 | | 3 | |
| 13 | | 13 | |
| x0+44=70 lub |
| x0+44=−70 |
| 3 | | 3 | |
| | 342 | | −101 | |
x=6 i y=1 lub x=− |
| i y= |
| |
| | 13 | | 13 | |
Nie musisz sprawdzać, ale:
Sprawdzamy pole Δ
AC
→[8,7]
AB
→[10,0]
lub
| | 342 | | 114 | | 290 | | 140 | |
AB→=[− |
| +4,− |
| −2]=[− |
| , − |
| ] |
| | 13 | | 3 | | 13 | | 13 | |
| | 1 | | 140 | | 290 | | 1 | | 1120 | | 2030 | |
P= |
| *|8*− |
| −7*(− |
| )|= |
| |− |
| + |
| |= |
| | 2 | | 13 | | 13 | | 2 | | 13 | | 13 | |
I po problemie.
8 gru 22:28
UczącySię: No przecież, dzięki Mila i iteRacj@
8 gru 22:30