granica
z: Oblicz granice ciągu
n −−−>
| | n2 + n − 1 | |
( |
| )√n4 + n2 − 1 − n |
| | n2 + n | |
to wykładnik jest jak coś ten peirwiastek i za nim n
8 gru 20:53
z: czy wynik to e∞ czyli ∞
?
8 gru 20:54
jc: 1/e.
8 gru 21:49
z: Jak to?
8 gru 23:10
z: Teb pierwiastek to w wykładni i n tez
8 gru 23:10
z: (e−1)∞ = e∞ ?
9 gru 00:42
iteRacj@: | | n2 + n − 1 | | −1 | | 1 | |
( |
| )w = (1+ |
| )w → (e−1)1 = |
| |
| | n2 + n | | n2 + n | | e | |
w = (
√n4 + n2−1−n) =
| | n2 + n | | (√n4 + n2−1−n)*(√n4 + n2−1+n) | |
= |
| * |
| = |
| | n2 + n | | √n4 + n2 − 1+n | |
| | (√n4 + n2−1−n)*(√n4 + n2−1+n) | |
= (n2 + n)* |
| = |
| | (√n4 + n2 − 1+n)*(n2 + n) | |
| | (n4 + n2−1−n2) | |
= (n2 + n)* |
| |
| | (√n4 + n2 − 1+n)*(n2 + n) | |
strasznie to wygląda i źle się to czyta...
| (n4 −1) | |
| →1 |
| (√n4 + n2 − 1+n)*(n2 + n) | |
9 gru 10:00