matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o rozwiązanie lub podanie wyniku
kajka:
Korzystając z definicji pochodnej funkcji w punkcie obliczyć pochodną funkcji
1
f(x)=x−
w punkcie x=x
0
x
8 gru 19:43
kochanus_niepospolitus:
Definicję znasz?
8 gru 20:11
Kkj:
Tak
8 gru 20:14
Kajka:
No tak
8 gru 20:14
kochanus_niepospolitus:
f(x
0
+ h) − f(x)
1
1
x
0
+ h −
− x
o
+
x
0
+ h
x
0
lim
h−>0
= lim
h
=
h
h
h
h +
x
o
(x
o
+h)
1
1
= lim
h
= lim
h
(1 +
) = 1 +
h
x
o
2
+ x
o
*h
x
o
2
8 gru 20:17
Kajka:
Dziękuję 😊
8 gru 20:22
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick