równanie
ja: Jak rozwiązać to równanie 16x3=(11x2+x−1)√x2−x+1
8 gru 19:32
piotr: (x2−x+1) (11 x2+x−1)2=256 x6
121 x6−99 x5+78 x4+41 x3−18 x2−3 x+1=256 x6
−135 x6−99 x5+78 x4+41 x3−18 x2−3 x+1=0
−(3 x2+x−1)2 (15 x2+x−1)=0
teraz delty i pierwiastki a na koniec koniecznie sprawdzić wszystkie podstawiając do równania
8 gru 20:40
piotr: | | √13 | | 1 | | √13 | | 1 | |
x= |
| − |
| ∨ x=− |
| − |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| | √61 | | 1 | | √61 | | 1 | |
∨ x= |
| − |
| ∨ x=− |
| − |
| |
| | 30 | | 30 | | 30 | | 30 | |
tylko pierwszy i czwarty spełnia równanie
8 gru 20:46