wyznaczyć pochodną!, pomocy
Aniula: wyznacz pochodną:
1. f(x)= 4cos5x−7sin
6x+3e
4
2. f(x)= 5
4x ln(cosx)
3. f(x)= e
sinx log
3(4x)
1 lut 23:47
Aniula: czy ktoś jest mi w stanie pomóć?
2 lut 00:06
hesia:
Aniula ... to nic trudnego, wykorzystaj podstawowe wzory .... i to wszystko
2 lut 00:12
hesia:
1) 3e4 −−− stała więc (3e4)'= 0
(4cosu)'*(u)' , gdzie u= 5x
(4cos5x)'= 4*(−sin5x)*5= −20sin5x
−7sin6x = −7 u6 *u' gdzie u= sinx
( −7sin6x)'= −7*6sin5x *cosx = −42sin5x *cosx
2 lut 00:24
Aniula: a czy w trzecim zadaniu esinx to też stała?
2 lut 17:21
Aniula: dzięki za pierwsze, drugie rozwiązałam sama, więc duże wątpliwości mam czy dobrze. może ktos mi
sprawdzić?
| | 1 | | sinx | |
54x ln5*4*ln(cosx)+54x* |
| *(−sinx)= 54x ( 4ln5*ln(cosx)− |
| ) |
| | cosx | | cosx | |
2 lut 20:53
Aniula: a to moja próba rozwiązania trzeciego. powie mi ktoś czy robie dobrze?
| | 1 | |
(esinx)' *log3(4x)+esinx*(log3(4x))'=esinx*cosx*log3(4x) + esinx* |
| *4 |
| | 4xln3 | |
2 lut 20:58
Aniula: hesia: jestes? ratuj−proszę
2 lut 20:59
walet:
książka do ręki, nogi do miski z zimną wodą i do roboty przyszła pani mgr
2 lut 21:13
Aniula: ale zabawne
2 lut 21:20
Aniula: taki mądry to sprawdź mi rozwiązania
2 lut 21:20