granica
Misiek: Oblicz granicę.
Przy x →
∞
Ma wyjść 5, nie wiem czemu gubię się przy samym koncu.
Usuwam niewymierność przez pomnożenie przeciwnośći tych ułamków. Wychodzi mi
| | √x2+25+5 | |
|
| , wywalam x przed nawias i co dalej\? |
| | √x2+1+1 | |
8 gru 18:58
jc: Teraz dzielisz licznik i mianownik przez x.
8 gru 20:14
Misiek: | | √1+25/x2+5 | |
No tak, ale co mi zostaje pozniej. Bede mial takie cos |
| |
| | √1+1/x2+1 | |
8 gru 23:49
Misiek: skoro 25/x2 to jest 0, tak samo jak 1/x2, to bedzie 5+1/1+1?
8 gru 23:50
jc: 5 + 1/2+1=5+1+1=7. Co to ma wspólnego z Twoją granicą.
Tam masz iloraz sum, a nie trzy sumy.
Na dodatek, jak dzielisz sumę, to musisz podzielić każdy składnik, nie tylko pierwszy.
Takie bzdury piszesz i chcesz liczyć granice?
9 gru 00:01
Misiek: źle to napisałem. Miało być 5+11+1 z tego względu, że 25x2 dązy do zera jak i
1x2
9 gru 12:01
Misiek: Znaczy nie, rozumiem już o co Ci chodzi.
To bedzie coś takiego:
| | √x2+25+5 | | x√1+25x2+5 | |
lim |
| = lim |
| |
| | √x2+1+1 | | x√1+1x2+1 | |
Następnie wywalam x przed nawias, nie umiem niestety tutaj tego zapisać. Zostaje mi lim
9 gru 12:07
Misiek: ktos pomoze dokonczyc?
9 gru 16:49
jc: O jakim nawiasie piszesz? Po prostu dzielisz licznik i mianownik przez x.
Korzystasz z tego, że dla dodatnich x, x=√x2 oraz z tego, że √a/√b=√a/b.
Ostatni Twój wzór jest dobry.
Teraz korzystasz z twierdzenia arytmetycznego
rozszerzonego o wzór lim √f(x) = √lim f(x).
9 gru 17:04
Misiek: Wywalenie przed nawias = dzielenie przez X.
Ja to wiem co napisałeś, to jest oczywiste wydaje mi sie, po prostu nie potrafie uzywc tutaj
tych wszystkich znakow i ciezko mi cokolwiek napiasc, dlatego psize wszystko slownie co moze
byc pozniej niezrozumiałe.
Po prostu wydaje mi sie, ze teraz skoro x→∞ to czy uP25}{x2} to nie jest 0, 5x i
analogicznie w mianowniku? To jest najprostsza granica a nie wiem dlaczego tam wychodzi 5. :"D
Dla mnie w liczniku zostaje 1 jak i w mianowniku przez co grnaica tego wyrazenia jest rowna 1.
9 gru 19:29
jc: ka + kb = k(a+b), gdzie tu widzisz dzielenie?
Gdzie wychodzi 5? Granica wynosi 1.
9 gru 19:55
Misiek: Tak rozwiazywalismy w szkole, moze zle przpisalem, nie pamietam.
Czyli dobrze myslalem ze granica wynosi 1.
Jakiś błąd mi sie wkardł ewidentnie do zeszytu.
Dzieki

!
9 gru 21:14
jc: Może liczyliście granicę w zerze. Wtedy mamy 5.
9 gru 21:18