matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciągłość funkcji
Lelo:
Ciągłość funkcji − wyjaśnienie działania
sin(27x−189)
sin27*(x−7)
lim
= lim
= 27
x−7
x−7
x−>7+ x−>7+
sin27*(x−7)
Mógłby mi ktoś wyjaśnić z czego wyszło lim
x−7
8 gru 16:32
Adamm:
sinx
lim
x→0
= 1
x
granica − dowód geometryczny nawet pisałem niedawno
8 gru 16:34
piotr:
sin(27(x−7))
sin(27(x−7))
lim
x→7
+
= 27lim
x→7
+
=27 , bo
x−7
27(x−7)
sin(a)
lim
a→0
=1
a
8 gru 16:37
Lelo:
Dziękuję bardzo.
8 gru 16:38