Trochę fizyka, trochę mamematyka
Amelia: Cześć, mam problem z takim zadaniem:
Dawid wyjechał z domu na lotnisko.
Przez pierwszą godzinę jechał z V=70km/h, ale stwierdził że jadąc nadal z tą prędkością spóźni
się na samolot równą godzinę.
Zwiększył prędkość o 30km/h i dojechał na lotnisko pół godziny przed czasem.
Ile kilometrów jest od domu Dawida do lotniska?
Nawet nie mam pomysłu jak się zabrać

jakaś podpowiedź?
8 gru 15:03
Blee:
d = 70*t
d = 100*(t − 1.5)
Rozwiazujesz to rownanie i masz droge jaka mial do pokonania od momentu wyspieszenia. Dodaj do
tego 70km pokonane wczesniej i masz odleglosc do lotniska
8 gru 15:09
Amelia: Ok, dzięki. Tylko nie rozumiem do konca o co chodzi z tym dodaniem?
Bo jak rozwiąże to równanie to tak: 70*t=100*(t−1,5), to wychodzi mi t=5, a więc d=5*70=350km.
To do tego jeszcze mam dodać 70? To to 350km nie będzie juz ostatecznym wynikiem?
11 gru 09:33
dziedzina: aż taka tępa jesteś
11 gru 10:01
Amelia: zamiast mi wrzucać, mogłabyś pomóc Dziedzina, chyba to forum jest po to, żeby się czegoś
nauczyć nie?
Może i jestem aż taka tępa, ale chcę zrozumieć.
11 gru 10:17