równanie
help: Rozwiązać równanie:
proszę również o wytłumaczenie krok po kroku
x4 + 4x3 + 4x2 − x − 2 =0
8 gru 14:31
Blee:
Krok pierwszy: sprawdzamy czy sa calkowite pierwiastki.
I szybko zauwazamy ze x=−1 jest jednym z pierwiastkow.
Dzielimy wielomian przez x+1
8 gru 14:48
Blee:
Albo rozpisujemy:
x4 + 4x3 + 4x2 − x − 2 = x3(x +1) + 3x2(x+1) + x(x+1) − 2(x+1) =
= (x+1)(x3 + 3x2 + x − 2) = 0
8 gru 14:51
Blee:
Drugi nawias zeruje sie dla x=−2 i znowu dzielimy badz rozpisujemy:
... = (x+1)( x2(x+2) + x(x+2) − (x+2) ) =
= (x+1)(x+2)(x2 + x − 1) = ...
I tu albo liczysz Δ dla ostatniego nawiasu
8 gru 14:55
Mariusz:
Można też bez zgadywania
x
4 + 4x
3 + 4x
2 − x − 2 =0
(x
4 + 4x
3 + 4x
2) −( x + 2 )=0
(x
2+2x)
2−( x + 2 )=0
| | y | | y2 | |
(x2+2x+ |
| )2−(yx2+(2y+1)x+ |
| +2)=0 |
| | 2 | | 4 | |
y
3+8y−(4y
2+4y+1)=0
y
3−4y
2+4y−1=0
y
3−1−4y(y−1)=0
(y−1)(y
2+y+1)−4y(y−1)=0
(y−1)(y
2−3y+1)=0
| | 1 | | 9 | |
(x2+2x+ |
| )2−(x2+3x+ |
| )=0 |
| | 2 | | 4 | |
| | 1 | | 3 | |
(x2+2x+ |
| )2−(x+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
((x2+2x+ |
| )−(x+ |
| ))((x2+2x+ |
| )+(x+ |
| ))=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
(x
2+x−1)(x
2+3x+2)=0
| | −1−√5 | | −1+√5 | |
(x+1)(x+2)(x− |
| )(x− |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
9 gru 14:46