Skok przez płot ^^
WorldDelete: P.O.M.O.C.Y
Dwie siostry kupily działkę w kształcie trapezu prostokątnego o wymiarach podstaw 25 m i 40 m,
i wysokosci 60 m. Zamierzaja podzielic ja plotem na dwie czesci rownolegle do podstaw tego
trapezu. Wykaz, ze dlugosc plotu wyrazi sie wzorem 25 + 0,25x, gdzie x jest odlegloscia plotu
od krotszej podstawy.
1 lut 23:00
hesia:

Skacząc przez płot ...masz szansę ,że zostaniesz "prezydentem"

p= ?
| | 40+25 | |
powierzchnia działki : pole trapezu = |
| *60= 1950m2
|
| | 2 | |
IDFI= x IAFI= 60 −x , x €(0, 60)
P( ABEF)+ P(EFCD) = 1950
| | p+25 | | p+40 | |
|
| *x+ |
| *( 60−x)= 1950
|
| | 2 | | 2 | |
px +25x +2400+60p −40x −px = 3900
60p= 1500 +15x /: 60
p= 25 +0,25x [m]
1 lut 23:49