dziedzina funkcji
robert: Wyznaczyć dziedzinę funkcji:
f(x)=√2x−3x
8 gru 12:51
Blee:
2x − 3x ≥ 0
8 gru 12:52
robert: a jak dalej to rozwiązać?
2x≥3x
tylko tyle potrafię zrobić
8 gru 13:07
the foxi:
Może na logikę. Jeśli weźmiemy dodatnie x, prawa strona zawsze będzie większa, ponieważ
3
dodatnia liczba zawsze jest większe od 2
dodatnia liczba − przykładowo: 3
2>2
2,
3
3>2
3, 3
4>2
4
nierówność fałszwa
ale biorąc x mniejsze od zera, większą wartość będzie miało 2
x, ponieważ 2
ujemna
| | 1 | | 1 | |
liczba=( |
| )dodatnia liczba oraz 3ujemna liczba=( |
| )dodatnia liczba |
| | 2 | | 3 | |
Im większe liczby będziemy brać, tym bardziej będzie rósł mianownik drugiego wyrażenia, czyli
cała liczba będzie maleć, zatem 2liczba ujemna>3liczba ujemna
nierówność jest spełniona
Pozostaje sprawdzić, co jest dla zera.
20=1
30=1
20=30
ostatecznie nierówność spełniają iksy mniejsze i równe zero, x≤0
8 gru 13:16
robert: dziękuję
8 gru 13:28