Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y =f(x) j
hp15122: Dla jakich wartości parametru m dziedziną funkcji y =f(x) jest zbiór liczb rzeczywistych ?
a) f*(x) = √mx2 −(1+m)x + 1
8 gru 09:58
Blee:
Innymi slowy dla jakich wartosci parametru m:
Jest pod pierwiastkiem funkcja kwadratowa,
a>0,
Δ≤0
Rozwiazujesz.
8 gru 10:25
piotr: m=1
8 gru 15:51
hp15122: na pewno wynik ma być m=1 ?
8 gru 18:08
hp15122: dobra nieważne
8 gru 18:12
kochanus_niepospolitus:
Δ = (1+m)
2 − 4m = m
2 − 2m + 1 = (m−1)
2 ... wniosek
8 gru 18:28