uklad rownan
Adam: Siedze, siedze i nie moge wymyslic...
Co z tym zrobic? − ukad rownan
{a
1 +a
2 +a
3=61
{a
1+a
2=a
3+11
1 lut 22:25
kalafiorowa: wyznacz np. a3 z pierwszego równania i podstaw do dwóch następnych. Następnie z z tych dwóch
powstałych wyznacz kolejną wartość np. a1 i podstaw do ostatniego.
1 lut 22:34
hesia:
Napisz treść zadania
1 lut 23:13
Godzio: najlepiej to tak:
zał. a
1 ≠ 0 a
2 ≠ 0
a1+a2 + a
3 = 61
a1+a2 = a
3 +11
a
22 = a
3a
1
a
3 + 11 + a
3 = 61
2a
3 = 50
a
3 = 25
a
1 = 25+11 − a
2
a
22 = 25a
1
a
1 = 36 − a
2
a
22 = 25(36 − a
2)
a
22 + 25a
2 − 900 = 0
Δ=4225
√Δ=65
1) a
2 = 45
a
1 = 61 − 25 − 45 = −9
2) a
2=20
a
1 = 61 − 25 − 20 = 16
czyli mamy 2 możliwości
a
1 = −9 a
2 =45 a
3 = 25
lub
a
1 = 16 a
2=20 a
3=25
2 lut 00:04
Bogdan:
albo tak:
a
1 + a
1q + a
1q
2 = 61
a
1 + a
1q − a
1q
2 = 11
| | 36 | |
2a1 + 2a1q = 72 ⇒ a1(1 + q) = 36 ⇒ a1 = |
| |
| | 1 + q | |
| a1(1 + q + q2) | | 61 | |
| = |
| |
| a1(1 + q − q2) | | 11 | |
11 + 11q + 11q
2 = 61 + 61q − 61q
2 ⇒ 72q
2 − 50q − 50 = 0 ⇒ 36q
2 − 25q − 25 = 0
| | −5 | | 5 | |
Δ = 4225, √Δ = 65, q = |
| lub q = |
| |
| | 9 | | 4 | |
| | 36 | | 36 | |
a1 = |
| = 81 lub a1 = |
| = 16 |
| | | | | |
| | −5 | | 5 | |
a2 = 81 * |
| =−45 lub a2 = 16 * |
| = 20 |
| | 9 | | 4 | |
| | −5 | | 5 | |
a3 = −45 * |
| = 25 lub a3 = 20 * |
| = 25 |
| | 9 | | 4 | |
2 lut 00:26