matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
Przed warunkiem:
Całka
https://www.symbolab.com/solver/definite-integral-calculator/%5Cint_%7B%20%7D%5E%7B%20%7D%5Cfrac%7Blnx%5E%7B2%7D%7D%7Bx%7D
Nie rozumiem dlaczego po podstawieniu ma wyjść
ln u
∫
du
2u
1
Przecież podstawiając x
2
,
dx zostanie zastąpione samą 2 w mianowniku. Gdzie się mylę?
x
8 gru 00:40
jc:
u= x
2
du = 2x dx
ln u
ln x
2
ln x
2
∫
du = ∫
2xdx = ∫
dx
2u
2x
2
x
8 gru 00:47
Przed warunkiem:
A skąd ten kalkulator wziął, że 2*1=4?
https://www.symbolab.com/solver/indefinite-integral-calculator/%5Cint%5Cfrac%7B1%7D%7Bx%5E%7B2%7D%2B4%7Ddx
Pierwszy podpunkt, spakowanie mianownika w nawias
8 gru 01:31
Mariusz:
Tu dochodzi jeszcze pochodna złożenia która występuje przy zamianie zmiennych
8 gru 01:33
Bogdan:
1
Wystarczy podstawienie: ln u = t,
du = dt
u
8 gru 10:39