liczby zespolone
Alky: Wykazać, że jeśli liczba zespolona z0 spełnia równanie z3 − z + 13 = 0, to liczba sprzężona
z0 również spełnia to równanie.
8 gru 00:24
Alky: Właściwie to już nie ważne
8 gru 00:29
Alky: nieważne * ..
8 gru 00:30
Adamm: W(x)=xn+a1xn−1+...+an, ai − rzeczywiste
zauważmy że
s(x+y)=s(x)+s(y) dla dowolnych 2 liczb zespolonych, oraz
s(ax)=a*s(x) dla dowolnej liczby rzeczywistej a, oraz zespolonej x
również
s(xy)=s(x)s(y) dla dowolnych liczb zespolonych x, y
czyli
s(W(x))=s(xn+a1xn−1+...+an)
teraz korzystając z s(x+y)=s(x)+s(y), tylko uogólnienia na dowolną liczbę składników,
mamy
s(W(x))=s(xn)+s(a1xn−1)+...+s(an)
teraz korzystając z własności s(ax)=a*s(x) mamy
s(W(x))=s(xn)+a1s(xn−1)+...+an−1s(x)+an
teraz jeśli skorzystamy z uogólnienia s(xy)=s(x)*s(y) na dowolną skończoną liczbę
czynników, to mamy
s(W(x))=(s(x))n+a1(s(x))n−1+...+an−1s(x)+an
czyli
s(W(x))=W(s(x))
jeśli W(x)=0 dla pewnego x, to od razu, W(s(x))=0
8 gru 01:30
Adamm:
W(x+yi)=a(x, y)+b(x, y)*i
s(W(z))=a(x, y)−b(x, y)*i
W(s(z))=a(x, −y)+b(x, −y)*i
b(x, −y)=−b(x, y)
a(x, −y)=a(x, y)
ciekawe że wielomiany mają taką własność
część urojona wielomianu jest nieparzysta względem części urojonej zmiennej,
a część rzeczywista jest parzysta
8 gru 01:37