Równanie rekurencyjne
janek: Rozwiąż zależność rekurencyjną metodą równania charakterystycznego
an=4an−1−4an−2+2*2n
a0=1 , a1=2
Wychodzi mi, że an=2n , ale wtedy wyrazy tego ciągu nie zgadzają się z tym rekurencyjnym...
7 gru 23:07
kochanus_niepospolitus:
pokaż jak liczysz
7 gru 23:09
kochanus_niepospolitus:
a3 = 22*21 − 22*20 + 2*23 = 22 + 24 ≠ 23
7 gru 23:10
janek: xn jednorodne = (An+B)*2n bo 2 jest pierwiastkiem dwukrotnym
xn niejednorodne = a*2n
wychodzi sprzeczność, mnożę przez n, znowu sprzeczność, jeszcze raz mnożę i a=1/4
xn=(An+B)*2n+(1/4)*2n
podstawiam a0 i a1 i wychodzi, że A=0 i B=3/4
Zatem an=2n po uproszczeniu, ale coś tu się nie zgadza, przepraszam, że tak skrótowo, ale nie
mam za bardzo czasu i nie umiem tu tego wszystkiego ładnie napisać, mam nadzieję, że wiadomo o
co chodzi.
7 gru 23:17
Adamm:
A(x) = suma
0 a
nx
n = 1 + 2x + suma
0 a
n+2x
n+2 =
= 1 + 2x + suma
0 (4a
n+1 − 4a
n+2*2
n)x
n+2 =
| | 2x2 | |
= 1 + 2x + 4x(A(x)−1) − 4x2A(x) + |
| |
| | 1−2x | |
| | A1 | | A2 | | A3 | |
A(x) = |
| + |
| + |
| |
| | 1−2x | | (1−2x)2 | | (1−2x)3 | |
1−4x+6x
2=A
3+A
2−2A
2x+A
1−4A
1x+4A
1x
2
4A
1=6 ⇒ A
1=3/2
−4A
1−2A
2=−4 ⇒ A
2=−1
A
3+A
2+A
1=1 ⇒ A
3=1/2
| 1 | | 1 | |
| = |
| suma0 (n+2)(n+1)xn |
| (1−x)3 | | 2 | |
A(x) = suma
0 ((3/2)2
n−(n+1)2
n+(1/4)(n+2)(n+1)2
n)x
n
a
n=(3/2)2
n−(n+1)2
n+(1/4)(n+2)(n+1)2
n
7 gru 23:28
janek: Ale dalej coś mi nie pasuje

Z twojego wzoru a
2=6 a z rekurencyjnego a
2=12
O co chodzi? :c
7 gru 23:41
Adamm: z drugiej strony, jak zobaczyć do wolframa, do wynik jest inny, więc chyba się gdzieś pomyliłem
7 gru 23:42
Mila:
2 − jest pierwiastkiem równania charakterystycznego
zatem an(2)=C*nk*2n
dla an(2)=C*n*2n mamy sprzeczność
an(2)=c*n2*2n
C*n2*2n=4*C(n−1)2*2n−1−4*C*(n−2)2*2n−2+2*2n
po wykonaniu działań i redukcji
2n*C=2*2n
C=1
rozwiązanie jest postaci:
an=A*2n+B*n*2n+n2*2n
A=1 i B=−1 z warunków początkowych
an=2n−n*2n+n2*2n
an=2n*(1−n+n2)
spr.
a0=1, a1=2*(1−1+1)=2
==============
7 gru 23:57
Adamm: już na początku
napisałem: 2*2n a powinienem
8*2n
8 gru 00:00
Mila:
Po redukcji :
C*2*2n=2*2n
C=1, źle przepisałam z kartki, zresztą przeliczysz pewnie sam.
8 gru 00:02
janek: Dzięki Mila, też już wiem, gdzie popełniałem błąd, nie mnożyłem przez n2 przy podstawieniu do
warunków początkowych
8 gru 00:03
Mila:
Dobranoc Panowie
8 gru 00:04
Mariusz:
Adam przedstawił tutaj metodę funkcji tworzących
Ta metoda nie dość że ma szerszy zakres stosowania to jeszcze każdy krok obliczeń
wynika z poprzedniego
Jeśli upieramy się na równanie charakterystyczne to może w ten sposób
Jednorodne sprowadzamy do układu równań rekurencyjnych
Układ ten rozwiążemy licząc potęgę macierzy
Do obliczenia potęgi macierzy może być przydatny pewien rozkład macierzy
Z wpisów jc można było wywnioskować że nie potrafi przedstawić sposobu
dokonania tego rozkładu macierzy
Równanie charakterystyczne pojawi się tutaj przy liczeniu wartości własnych
które mogą być przydatne do znalezienia tego rozkładu macierzy
Gdy będziemy mieli rozwiązanie ogólne równania jednorodnego
to aby znaleźć rozwiązanie szczególne równania niejednorodnego uzmienniamy stałe
Też rozwiązujemy układ równań jak w przypadku równania różniczkowego
ale zamiast wrońskianu mamy casoratian a zamiast całkować sumujemy
Ta metoda wymaga mniej zgadywań niż przewidywanie a poza tym
występuję pewne analogie do równań różniczkowych które później mogą być przydatne
8 gru 02:10