pochodna
Agata: Pochodna z funkcji
f(x)=(5) / (x
2 −8x +16)
dokładnie wiem ze trzeba wzór zastosowac ale mi wychodzi 0 /(x−4)
4 
cos zle
7 gru 23:01
kochanus_niepospolitus:
to jak policzyłaś tą pochodną
7 gru 23:01
kochanus_niepospolitus:
| | 0*(x−4)2 − 5*( 2(x−4)*1) | | 10(x−4) | |
f' = |
| = − |
| |
| | (x−4)4 | | (x−4)4 | |
7 gru 23:02
kochanus_niepospolitus:
albo prościej:
f(x) = 5*(x−4)−2
f' = −10*(x−4)−3
7 gru 23:03
Agata: no ze wzorku (5)' * (x2 −8x +16) − 5 *(x2 −8x +16)' / x −8x+16)2
= w liczniku nie mam pojecia mam to wszystko wymnozyc? w mianowniku tak jak wyzej napisałam
7 gru 23:05
Agata: skad to zero?
7 gru 23:06
kochanus_niepospolitus:
(5)' = 0
7 gru 23:08
Agata:
7 gru 23:12