Geometria analityczna: Proszę o sprawdzenie
yakamoz: Proszę o sprawdzenie mojego wyniku zadania:
Napisz równania prostych stycznych do okręgu x2+y2−2x=0 i prostopadłych do prostej 4x−3y=0
Wyznaczyłam
S=(1,0)
r = 1
prosta 4x−3y=0 po przekształceniu y=−4x3+0
prosta prostopadła do niej będzie miała a = 34
Po skorzystaniu ze wzoru na odległość punktu od prostej wyznaczyłam takie dwie styczne
prostopadłe do 4x−3y=0
y=−34x + 2 oraz y=−34x − 12
Czy taki wynik zadania jest dobry?
7 gru 22:47
kochanus_niepospolitus:

dobrze ... tylko pisząc, źle napisałeś podaną prostą (a = 4/3x ... bez minusa) oraz wyliczone a
(z minusem).
7 gru 22:51
5-latek:

niebieska y=−U[4}{3}x
zielona i zcarna to styczne wyznaczone wiec ?
7 gru 22:53
Jerzy:
Masz złe równanie prostej wyjściowej.
7 gru 22:54
yakamoz: czyli powinno być
y=34x + 2 oraz y=34x − 12?
7 gru 23:00
yakamoz: dobrze już wiem gdzie błąd
prosta 4x−3y=0 po przekształceniu zamiast y=−43x+0 powinno być y=43x+0
czyli prosta prostopadła będzie miała a=−34
?
i później przeliczyć to z tymi danymi
7 gru 23:06
5-latek: tak jak piszsesz
8 gru 11:34
yakamoz: Dziękuje bardzo!
Uczę się sama w domu wiec Wasza pomoc jest mi bardzo potrzebna
DZIĘKUJE
8 gru 12:56